Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα : Στο δρόμο που χάραξε η Συρία του Άσαντ



Αν ψάχνουμε για τα αίτια της ελληνικής κατάρρευσης, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον παγκόσμιο "Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας" που δημοσίευσε ,γι'άλλη μια χρονιά, το αμερικάνικο συντηρητικό think tank "Heritage Foundation".

Η Ελλάδα παίρνει βαθμολογία 55,4 (σε κλίμακα 100 μονάδων) , χάνει από πέρυσι 4,9 μονάδες (η μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως!) και κατρακυλά στην 119η θέση σε 179 χώρες , τελευταία στην Ε.Ε. και 39η από 43 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Πλεόν , η οικονομία της χώρας μας χαρακτηρίζεται "κυρίως ανελεύθερη" και βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με χώρες όπως η... Τανζανία, το κομμουνιστικό Βιετνάμ και η Συρία του Ασαντ.

Για να παρηγορηθούμε κάπως (λέμε τώρα), ας σημειώσουμε πως η υποχώρηση της οικονομικής ελευθερίας είναι παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλεται κυρίως στην κατακόρυφη αύξηση των κρατικών δαπανών που σημειώθηκε μετά την κρίση του 2008. Μόνο πέντε χώρες χαρακτηρίζονται πια "οικονομικά ελεύθερες": το Χόνγκ Κόνγκ, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Ν.Ζηλανδία και η Ελβετία (μια όαση οικονομικού φιλελευθερισμού σε μια ολοένα και πιο κρατικίστικη Ευρώπη).

Ο πίνακας του "Heritage Foundation", μας βοηθάει να καταλήξουμε σε δύο ενδιαφέροντα συμπερασματα. Πρώτον, εξετάζοντας τους Δείκτες Οικονομικής Ελευθερίας των προηγούμενων χρόνων διαπιστώνουμε πως η θέση της Ελλάδας ήταν πολύ χαμηλή και βρίσκοταν πάντα τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. Οπότε, η Ελλάδα δεν πτώχευσε λόγω του ..."επάρατου φιλελευθερισμού" ,όπως θέλει να μας πείσει η Αριστερά. Η Ελλάδα έφτασε στη χρεωκοπία επειδή τόσα χρόνια είχε μια σοσιαλιστική οικονομία φορτωμένη με υπερβολικούς κανονισμούς και ρυθμίσεις , μια οικονομία όπου το παρασιτικό Μεγάλο Κράτος έπνιγε κάθε δημιουργική προσπάθεια των πολιτών. Δεύτερο , το Μνημόνιο δεν είναι η "επέλαση του νεοφιλελευθερισμού", όπως μας λέει ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του, ούτε προώθησε την απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας από τα δεσμά του κράτους , όπως θα ήθελε το φιλομνημονιακό μπλοκ. Το Μνημόνιο όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά , αντίθετα, επιτάχυνε τον κατήφορο της Ελλάδας προς την οικονομική ανελευθερία και τον κρατισμό. Συμφωνα, με το "Heritage Foundation" τα τελευταία δύο χρόνια οι ,ήδη κακοί, δείκτες οικονομικής ελευθερίας της χώρας μας, έχουν κατρακυλήσει πια σε τριτοκοσμικά επίπεδα.

Αν θυμάστε, στα χρόνια της δεκαετίας του '80, οι εγχώριοι σοσιαλιστές δεν έκρυβαν τον θαυμασμό τους για την Αλβανία του Χότζα και τη Συρία του Ασαντ. Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, η Αλβανία έχει απαλλαχτεί από τον Χότζα, η Συρία όμως εξακολουθεί να καταδυναστεύεται από τη δυναστεία των Άσαντ και την Ελλάδα συνεχίζουν να κυβερνούν σοσιαλιστές όλων των κομμάτων. Και χάρη στην πολιτική τους, καταφέραμε κάτι που θα θα θεωρούνταν αδιανόητο λίγα χρόνια πριν : η , ραγδαία αναπτυσσόμενη, Aλβανία μπορεί πια να μας δίνει μαθήματα οικονομικού φιλελευθερισμού και εμείς οι , πτωχευμένοι, Έλληνες να ζούμε και να εργαζόμαστε (;) σε ένα περιβάλλον με τόσο χαμηλά επίπεδα οικονομικής ελευθερίας που πλησιάζουν αυτά της Μπααθικής Συρίας. Όποιος εγκαταλείψει τελευταίος την Ελληνική Σοβιετική Δημοκρατία , ας σβήσει τα φώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου