Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Πάνος Καμμένος: Ορατότης μηδέν


Στον βουλευτή Πάνο Καμμένο αξίζει ο τίτλος του πιο συστημικού πολιτικού στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος που κόβει από το σύστημα μέρες για να του δίνει χρόνια.

Παρακολουθώντας βίντεο με τις ομιλίες του κ. Καμμένου τον τελευταίο καιρό προσπαθούσα να κατανοήσω τον πολιτικό πυρήνα της πολιτικής υπόστασης που λέγεται Πάνος Καμμένος. Δεν μου πήρε και πολύ χρόνο για να βρω την πηγή της πολιτικής κουλτούρας του κ. Καμμένου. Είναι οι ταινίες του Κούρκουλου την δεκαετία του 70. Κατάχρηση εξουσίας (1971), Με φόβον και με πάθος (1972), Ο εχθρός του λαού (1972) και Θέμα συνειδήσεως (1973), εικάζω ότι αποτελούν την πολιτική βιβλιοθήκη του κ. Καμμένου.

Το παιδί του λαού, αδέκαστο και ηθικώς εξόχως συμπαγές, αναμετράται με τις ισχυρές οικογένειες της χώρας, τότε Κατράκης τώρα Παπανδρέου, γιατί «η δικαιοσύνη είναι ιδεολογία και όχι σταδιοδρομία» (Με φόβον και με πάθος, 1972). Σε αυτές τις αναμετρήσεις ο αμόλυντος φέρνει την αλήθεια στο φως, με στοιχεία και ντοκουμέντα που ξεμπροστιάζουν τους επιφανείς επιγόνους. Εδώ να σημειώσω ότι ο Κούρκουλος, αντίθετα από ότι ο κ. Καμμένος, έχει στοιχεία και ντοκουμέντα σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας. Ο κ. Καμμένος συνήθως έχει κάποιες ενδείξεις, ή κάποια στοιχεία τα οποία αυθαιρέτως συνθέτει σε πολύ σοβαρές κατηγορίες.

Η συνταγή για την θέσπιση μιας κατηγορίας από τον κ. Καμμένο έχει ως εξής: η δυνατότητα κάποιου να διαπράξει ένα αδίκημα σε συνδυασμό με την βεβαιότητα του κ. Καμμένου ότι μια κατάσταση ή ένα γεγονός υποδηλώνει πλεκτάνη, αποδεικνύει την ενοχή του ατόμου που είχε την δυνατότητα να διαπράξει το αδίκημα. Ο Αντρίκος Παπανδρέου είναι σύμβουλος της επενδυτικής εταιρίας Unigestion σε μια Επιτροπή Στρατηγικής ενός Κεφαλαίου Αειφορίας. Ο αδερφός του, Γιώργος Παπανδρέου, είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και η οικονομία της πάει κατά διαόλου. Επομένως οι αφοί Παπανδρέου επιδιώκουν την χρεοκοπία της χώρας τους για να κερδοσκοπήσουν αυτοί και οι φίλοι τους. Έκλεισε η υπόθεση.

Εκτός του στοιχείου ότι οι αφοί Παπανδρέου θα είχαν την δυνατότητα να τα κάνουν όλα αυτά υπάρχουν και άλλες “αποδείξεις”. Για παράδειγμα ο κ. Καμμενος ενημέρωσε τους θαυμαστές του στο facebook ότι «Η εταιρεία που πληρώνει τον Αντρίκο UNIGESTION διαχειρίζεται την τράπεζα DEXIA και δισεκατομύρια ευρώ σε συνάλλαγμα μόνο η δήλωση για δημοψήφισμα χάρισε στον Σόρρος 600 δις ευρώ ...». Παραθέτει μάλιστα και ένα έγγραφο που φαντάζομαι ότι κατά την γνώμη αποδεικνύει του αυτά που ισχυρίζεται.

Καταρχήν η Unigestion δεν διαχειρίζεται την Dexia. Το έγγραφο που παραθέτει απλά λέει ότι η Unigestion διαχειρίζεται ένα κεφάλαιο της Dexia. H Unigestion διαχειρίζεται κεφάλαια πολλών άλλων εταιριών, περισσότερες από 220, όπως τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια της Nestle και των Δανών μηχανικών. Εξάλλου αν η Unigestion μέσο της Dexia κερδοσκοπεί εναντίον της Ελλάδας, τότε οι πληροφορίες από τους Παπανδρέου δεν θα ήταν και τόσο καλές, μιας και η Dexia είναι η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που είναι υπό διάλυση λόγω της κρίσης των δημόσιων χρεών στην Ευρώπη.

Επίσης από που προκύπτει ότι ο Soros έβγαλε 600 δις ευρώ όταν ο Παπανδρέου έκανε την πρόταση για το δημοψήφισμα; Μερικά χρόνια πριν ο Soros είχε κάνει την πρόταση το κράτος της Αμερικής να ενισχύσει το ταμείο του για τις τράπεζες με 600 δις δολάρια. Τι σχέση έχει αυτή η πρόταση με ένα κέρδος 600 δις ευρώ από την πρόταση για δημοψήφισμα; Όταν ο Soros έβγαλε 1 δις δολάρια κέρδος στοιχηματίζοντας εναντίον της αγγλικής λίρας το 1992 και επίσης εικάζεται ότι έβγαλε άλλο 1 δις στοιχηματίζοντας στην υποβάθμιση των ΗΠΑ το 2011, πως κατάφερε να βγάλει 600 δις ευρώ από την περίπτωση της Ελλάδας;
Ποια είναι τα στοιχεία ή έστω οι ενδείξεις που αποδεικνύουν ένα τόσο μεγαλειώδες κέρδος;

Γενικά ο κ. Καμμένος δεν τα πάει καλά με στοιχεία και αποδείξεις. Αν αισθάνεται ότι κάποιος είναι ένοχος για κάτι αυτό του αρκεί. Το 1993 θα γράψει ένα βιβλίο «Τρομοκρατία, θεωρία και πράξη» όπου θα υποστηρίζει ότι πίσω από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Το ότι η 17Ν λειτουργούσε με σύστημα και οργανωμένα θα έπρεπε να του είχε δημιουργήσει υποψίες περί του αντιθέτου, αλλά ο Καμμένος τότε αισθανόταν διαφορετικά...

Ο κ. Καμμένος περισσότερο από πολλούς άλλους πολιτικούς εκφράζει την αδυναμία μας ως κοινωνία να κατανοήσουμε τις βαθύτερες αιτίες της υπάρχουσας κρίσης. Επειδή αδυνατούμε να ασκήσουμε αυτοκριτική, επειδή δεν μπορούμε να δούμε τις μεγάλες θεσμικές αδυναμίες του κράτους και επειδή αρνούμαστε να αποδεχτούμε ότι ο σοσιαλισμός απέτυχε και στην Ελλάδα, επιρρίπτουμε την υπάρχουσα κρίση σε σκοτεινά κέντρα και συνωμοσίες. Οι προγονοί μας αδυνατώντας να εξηγήσουν τα φαινόμενα της φύσης θα τα κατανοήσουν ως αποτελέσματα της θεϊκής θέλησης. Εμείς αδυνατώντας και μη θέλοντας να δούμε τις πραγματικές αιτίες της υπάρχουσας κρίσης, θα την κατανοούμε ως μια ταινία του Κούρκουλου όπου είναι θέμα χρόνου να αποδειχθεί η πλεκτάνη. Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς όπως και πρώτα.

Για αυτό το λόγο ο κ. Καμμένος είναι ο πιο συστημικός πολιτικός που υπάρχει, η εγγύηση ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Λέγεται ότι ίσως προχωρήσει και στην ίδρυση νέου κόμματος. Αν αυτό επαληθευτεί, θα είναι το πρώτο κόμμα που αντί για συνέδρια θα διοργανώνει λαϊκά δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου